Spring naar de inhoud

Laurences Moestuin in de pers (HLN)

HLN 17/03/2023

In Laurences Moestuin gaan bezoekers elke dag zelf groenten oogsten en bloemen plukken: “Een verswinkel die altijd open is”

In hartje Mullem zwaait zondag het hek van ‘Laurences Moestuin’ open. “Dit is een zelfplukboerderij, waar leden elke dag zelf verse, biologisch groentjes uit de grond mogen halen”, zeggen initiatiefnemers Jonathan Van Houtte (35) en Tim Calcoen (47). Hoe dat werkt dat? En wie is Laurence?

Laurences moestuin bevindt zich langs de Mullemstraat in hartje Mullem. Het project maakt deel uit van het CSA-Netwerk. “CSA staat voor Community Supported Agriculture, een landbouw die gedragen wordt door een gemeenschap. Als deelnemer ben je betrokken bij het reilen en zeilen van het landbouwbedrijf en neem je verantwoordelijkheden op. De deelnemers van een CSA-bedrijf nemen een oogstaandeel. In ruil voor een jaarbedrag worden ze mede-eigenaar van de komende oogst. Dat wil dus ook zeggen: valt de oogst goed mee, dan genieten de aandeelhouders daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan dragen zij mee dat risico”, licht Tim Calcoen uit Moregem het principe toe.

Tot 64 soorten

Samen met Deinzenaar Jonathan Van Houtte is hij fulltime in één hectare grote moestuin aan de slag. “Wij zaaien en planten, wieden en harken en onze leden, mensen die een abonnement hebben, kunnen heel het jaar door elke dag de groenten komen oogsten. Op percelen die oogstklaar zijn, plaatsen we een groen vlagje. Dan weten bezoekers dat ze hier hun dagelijkse portie mogen plukken. Hangt er een gele vlag, dan wil dat zeggen dat er van die groente een overaanbod is. Dan kunnen leden méér meenemen en kunnen ze die in de diepvries stoppen. Dat is ook een manier op de periode te overbruggen waarin het aanbod kleiner is. In de zomermaanden hebben we wel 64 soorten groenten, maar tijdens de wintermaanden ligt het aanbod natuurlijk veel lager”, legt Jonathan uit.

Respectvol publiek

Een jaarabonnement om elke dag te mogen plukken, kost 600 euro. “Dat is de basisprijs. Er zijn ook leden die beslissen om een hogere bijdrage te betalen. Dat extraatje gebruiken we dan om ook sociale tarieven te kunnen hanteren voor mensen die het financieel moeilijker hebben”, legt Jonathan uit.

De bio-boeren controleren niet wat mensen meenemen. “We hebben een heel respectvol publiek dat onze manier van werken erg waardeert. Ons verhaal heeft in de eerste plaats te maken met zorg en respect voor de natuur. Mensen kiezen voor onze pluktuin, omdat ze geen groenten en fruit willen, dat duizenden kilometers heeft afgelegd en die gekweekt zijn met pesticiden. En dit is ook een sociaal én pedagogisch verhaal. Hier komen bijvoorbeeld ook scholen op bezoek. Leerlingen mogen dan een handje toesteken. Onze klanten die dat wensen, doen dat trouwens ook. Onze pluktuin is voor velen ook een plek om eens tot rust te komen. Mensen die thuis zelf geen tuin hebben, vinden hier een leuk alternatief waarbij ze zelf beslissen hoeveel werk ze erin steken. Want niet iederéén helpt mee: alleen wie daar goesting in heeft”, legt Jonathan uit.

Ook bloemen

Naast groenten kweken de twee ook bloemen en kruiden. Het duo bio-boeren benadrukt dat ‘Laurences Moestuin’ vooral en duurzaam project is. “De belangstelling van het publiek wordt wel groter, maar we ondervinden toch dat we nog moeten opboksen tegen vooroordelen. Wij zijn heus geen naïeve of zweverige wereldverbeteraars die hier op sandalen en met dreadlocks rondhangen en maar wat doen. Dit is een zaak van bewust leven en omgaan met voedsel”, bedenkt Jonathan.

Laurence

Blijft de vraag waarom de zelfplukboerderij niet ‘Tims & Jonathans Moestuin’ heet, maar ‘Laurences Moestuin’.
“Laurence woont hier naast de zelfpluktuin. Zij was klant van de dakmoestuin die ik in Gent heb gerund, maar die de coronacrisis niet heeft overleefd. Laurence kwam met het idee om naar Mullem uit te wijken. We zijn twee jaar verder en we hebben zeker geen spijt dat we haar naar deze mooie locatie zijn gevolgd”, zegt Jonathan.

Laurences Moestuin aan de Mullemstraat 23b in Mullem is op zondag 19 maart vrij te bezoeken. Van 10 tot 16 uur zijn er om het uur rondleidingen.